Emoji ali Emotikon?

29. februar 2024 po
Mamamia

Na novega leta dan, ko si izrazimo vse dobre želje po družbenih omrežjih, največkrat uporabimo simbol ognjemeta🎉🎊. Za valentinovo uporabimo različne srčke❤️, obraze s poljubčki😘 in šopke rož💐. Ob rojstnih dnevih uporabljamo simbol darila🎁 ali dveh kozarcev za nazdraviti🥂….vse to, da bi lahko oseba ki prebira naše besedilo dojela tudi naše počutje.

Poimenovanje teh 'simbolov' v slovenskem jeziku je pogosto večkrat napačno:

1.       Emotikoni so tekstovni zapisi, kjer se uporablja dvopičja, oklepaje, podpičja in še vrsto 'ukazov', ki jih najdemo na tipkovnici.  Leta 1982 so na Univerzi Camagie Mellon uporabili prvega smeška 🙂kot odgovor. V devetdesetih letih so japonska, ameriška in evropska podjetja začela razvijati idejo simbolov, ki bi v besedilih označila tudi naše počutje. Sicer je Microsoft leta 1990 izdal pisavo Wingdings, kjer so se že začeli uporabljati določeni simboli v sporočilih z obogatenim besedilom, ampak se je ta lahko uporabljala le v napravah, kjer je bila pisava nameščena.

2.       Emoji pa je poimenovan kot barvna sličica, ki opravlja funkcijo izražanja čustev ali razpoloženja, ki sicer v tipkanem pogovoru ni mogoča. Brez njih si nekako ne predstavljamo več komuniciranja. Nicolas Loufrani je leta 1999 zaprosil avtorske pravice za registracijo 471 smeškotov, ki jih je ustvaril. Nato je ustvaril še The smiley dictionary, kjer se je potrudil tudi s kategorizacijo smeškotov. Do leta 2003 je narasel na 887 smeškotov in 640 čustev.

Emojiji so različnih zvrsti: obrazna mimika, izrazi, dejavnosti, hrana in pijača, praznovanja, zastave, predmeti, simboli, kraji, vrste vremena, živali in narava. Večinoma se uporabljajo za označevanje čustvenega stanja ali čustvenega tona v sporočilih.

Prvo ameriško podjetje, ki je opazilo emoji, je bil Google v začetku leta 2007, ter ga prvič predstavil v gmailu oktobra leta 2008. Ravno tako je Apple v novembru leta 2008 predstavil prvo izdajo Apple color emoji za Iphone OS. Skozi leto 2009 so predlagali mednarodno standardizacijo 722 emojijev, v letu 2014 pa povečanju za 250, v letu 2015 pa še za 41 novih (športnih, prehrambenih) emojijev. Leta 2015 je Oxford ugotovil, da je se znatno povečala uporaba besede 'emoji', zato so priznali njen vpliv na popularno kulturo in v Oxford Dictionaries so za besedo leta razglasili obraz s solzami radosti😂. 

Od prvega emotikona do danes je število emojijev zraslo čez 3.700. Emojiji imajo pa tudi že svojo wikipedijo, to je emojipedija, ki razkriva pomen prav vsake posamezne sličice. Seveda pa se pomen emojijev spreminja in nadgrajuje, njegova uporaba pa je vezana predvsem na določeno generacijo. Priljubljenost emojijev je povzročila pritisk prodajalcev in mednarodnih trgov, da bi se standardiziralo še dodatne oblike, ki bi izpolnjevale zahteve različnih kultur. Leta 2016 so v Los Angelesu uprizorili muzikal o emojijih, poleti leta 2017 pa je izšel animirani film Emoji Movie.

Januarja 2017 je bila objavljena raziskava Univerze v Michiganu, kjer so prišli do ugotovitev, da je na prvem mestu po priljubljenosti uporabe obraz s solzami radosti (face with tears of joy)😂, sledita pa mu emoji srček (emoji heart)❤️ in obraz z očmi oblike srčka (heart eyes)😍.

Ker so bili nekateri emojiji vpleteni v polemiko zaradi svojega pomena, je potekala je tudi razpava o tem, da bi se jih lahko vključilo kot sprejemljiv dokaz v sodnih procesih, saj se vedno bolj razvijajo in rastejo kot 'jezik' simbolov. Tako so že sledile aretacije zaradi uporabe emojijev noža🔪, pištole🔫 in bombe💣, saj so jih oblasti štele kot verodostojne grožnje.

Običajen del spletne komunikacije kot smeško, pomežik, dvignjen palec in žalosten obraz pozna večina. Kaj pa ostali, ki jih uporabljamo pogosto? A poznamo njihov pravi pomen? Večkrat se nameč zgodi, da ne pomenijo tega kar smo želeli povedati in nastanejo t.z komunikacijski šumi.  

Veliko emojijev ima lahko dvojni pomen. Emoji jajčevca 🍆(sadje ali moški) in breskve🍑 (sadje ali ženska) sta večkrat predmet polemik. Vsekakor večino uporabnikov ta dva emojija ne uporablja, da bi poustvarila pomen sadja…

Emoji v obliki kapljice krvi naj bi se uporabljal pretežno v medicinske/zdravstvene namene, kot je krvodajalstvo, ampak se uporablja tudi pri razbijanju stigme v vezi z menstruacijo.

Emoji komarja, je bil dodan za ozaveščanje o boleznih kot sta malarija in denga.

Različne barve emojija srce imajo svoj pomen: ❤️rdeče srce – ljubezen in strast; 💙modro srce – prijateljstvo, podpora avtistom, ljubezen do vodnih športov, večkrat se uporablja pri uradnih objavah; 💚zeleno srce – se uporablja pri prazniku piva (sv.patrik), za zdravo prehrano in zaščito okolja, pogosto ga uporabljajo vegani; 💜vijolično srce – predstavlja glamurozno življenje, pri mlajših se veliko uporablja za označevanje popularne korejske skupine; 🧡oranžno srce – se uporablja pri prijaznih sporočilih; 💛rumeno srce – naklonjenost, optimizem, prijateljstvo in prijaznost; rjavo srce – najmanj popularno, označuje naravno, zemeljsko, prizemljeno; belo srce – sočutje, prijaznost, nežnost; 💖roza srce z zvezdicami – uporabljajo pri instagramu, če želijo pritegniti večje število sledilcev; 💗tri srca v enem – predstavlja sprejemanje svojega telesa in zunanjega videza

Danes težko verjamemo, da so obstajali časi brez emotikonov in emojijev, ko so ljudje komunicirali samo z besdami. Trenutno je na voljo že čez 3600 emojijev.

Ker se pojavljajo v sporočilih za javnost in na e-pošti podjetij jih je potrebno uporabljati previdno. Imajo skrite pomene, zato lahko različnim ljudem sporočajo različne stvari – in dvoumnost v poklicni komunikaciji ni nikoli dobra ideja.

😋 – nasmejan emotikon z jezikom na strani: okusno hrano, uživanje ob hrani

😝 – mežikajoč obraz z jezikom: navdušenje in veselje, lahko pa tudi ugriz v nekaj kislega

😡 – napihnjen rdeč obraz: izraža jezo, razburjenost in negativna čustva

👐 – odprte dlani: odprtost, naklonjenost, toplina 

🙌 – dvignjene roke: uspeh, praznovanje oz. da nekomu damo ‘petko’

👏 – ploskanje z rokami: aplavz ali odlično opravljeno, uporablja se tudi za poudarjanje besed ali izjav

🙏 – ‘molitveni’ položaj rok: ponazarja hvaležnost oz. da za nekaj prosite

💅 – lakiranje nohtov: brezskrbnost in umirjenost

👋 – mahajoča roka: prijazen pozdrav

😷 - obraz z medicinsko masko: čeprav smo ta emoji uporabljali največ v času covid-a, je bil prisoten že veliko prej in se uporablja, ko nekdo želi sporočiti, da je bolan ali da si želi preperčiti, da bi zbolel

😕 – zmeden obraz: se ga uporablja pri 'čudnih situacijah, ali pri sporočilih, ki jih ne razumete

😭 – jokajoč obraz: prikazovanje žalosti ali olajšanja, veselja in ljubezni

🙃 narobe obrnjen smešek – sarkazem ali šaljivost

👻 – duhec: presenečenje ali pa če želimo biti igrivi

🙈 – opica ne vidim: ko si nekaj ne želimo videti ali ko sporočimo nekaj, kar nas spravlja v zadrego

🙉 – opica ne slišim: ko si nekaj ne želimo slišati ali smo šokirani nad napisanim

🙊 – opica ne govorim: ko smo presenečeni nad napisanim ali sami napišemo nekaj, kar ne bi smeli, kar je bila skrivnost

💋 poljub/ustnice – pokažete nekomu ljubezen ali naklonjenost

💌 pismo s srcem – ko pošiljate srčno sporočilo

💫 vrtoglavica – ko 'vidimo zvezde' zaradi vrtoglavice

💨 pihajoč oblak: hitro teči proč, pobegniti

💣 bomba – označimo, ko je nekaj neverjetnega

💤  zzz – ko spiš ali si zaspan

🔥 ogenj – ko se z nečim ali nekom zelo strinjamo

🚩rdeča zastava – da poudarite nevarnost ali delite pomembno varnostno opozorilo

 Dizajn emojijev se nenehno razvija med kulturami, prek zaslonov, skozi čas. V prihodnosti bo svet vedno bolj digitalen, zato bodo emojiji postali vse bolj pomembno orodje za komunikacijo. Emojiji predstavljajo prvi jezik rojen v digitalnem svetu in so zasnovani tako, da dodajajo čustveni odtenek besedilu.