Tradicija pustnih krofov

01. februar 2024 po
Mamamia

Pust predstavlja mejo med koncem zime in začetkom pomladi. Tradicija praznovanja  se ohranja že iz poganskih časov, ko so bili prepričani, da bodo s preoblačenjem v živali in bajeslovna bitja, vplivali na menjavo letnih časov.

Tradicija pravi tudi, da naj bo v pustnem času na mizi obilo hrane, kar naj bi po ljudskem verovanju vplivalo na dobro letino. Po verskem običaju, pa naj bi presežek hrane v pustnem času vernike dobro pripravil na 40 dnevni velikonočni post.

Zanimiva legenda pravi, da naj bi krofe "krapfen" leta 1690 "izumila" pekovka Cecilija Krapf, saj naj bi zaradi nesreče in razočaranja v ljubezni, kos testa z vso jezo zabrisala v vrelo svinjsko mast, namesto da bi ga spekla v pečici. Prvi zapisi o podobni slaščici se pojavljajo že v 13.stoletju, prvi recept pa leta 1486. Sicer pa naj bi Dunajčani krof​e "prevzeli" od Rimljanov, za "svoje" pa jih imajo tudi Berlinčani.

Krofi naj bi prišli k nam iz Dunaja nekje v prvi polovici 19.stoletja. Krofi so pri nas na voljo skozi vse leto, ampak prav v pustnem času, ko rajamo in si nadenemo zanimive pustne maske, se njihova prodaja poveča od 100 do 300 odstotkov. Običajno so polnjeni z marmelado in posuti s sladkorjem v prahu, vedno bolj pa so priljubljene tudi različice s čokoladno ali vanilijevo kremo. V pustnem času pa se pripravlja še veliko drugih tradicionalnih dobrot: flancati, miške in ocvirkova potica.

Krofe najdemo po vsem svetu, različnih oblik in imen. Slovenskim KROFom so precej podobni avstrijski KRAPFEN in nemški BERLINER PFANNKUCHEN. Italija ima BOMBOLONE, ki se polni od zgoraj, na kratko ga imenujejo kar BOMBA, kalorična bomba. Francoski desertni krofi BEIGNET so kvadratne oblike, španski CHURROSI pa so oblikovani kar v palčke, ki jih namakamo v vročo čokolado. 

Američani naj bi prvotno naj imeli kroglic z imenom OLYKOEKS, kar pomeni "sladko pecivo, ocvrto v olju". Ker pa so vsebovale veliko maščobe in je bilo testo v sredini večkrat surovo, so naredili luknjo v sredino in tako so nastali DOUGHNUTSI.

Ne glede na to, kakšne oblike je in kakšno polnilo ima, si ga privoščite vsaj v pustnem času. Naj vam izdamo skrivnost: najboljši krofi so vedno tisti, ki jih naredite sami!