Navodila za vzdrževanje emajlirane posode

03. maj 2023 po
Mamamia

Emajlirana posoda je zelo trpežna in higienična. Ob pravilnem vzdrževanju ima lahko zelo dolgo življensko dobo. Priporočamo, da notranjost posode pred prvo uporabo operete s tekočim milom in toplo vodo. Pred vsako uporabo posodo namažite z malo maščobe (olje, mast,...). Prazne posode ni priporočljivo segrevati, ali v njej kuhati na najvišji temperaturi, saj se lahko notranja prevleka pregreje in popoka, potem posoda ni več primerna za uporabo.

Ker je posoda v pomivalnem stroju dlje časa izpostavljena vroči vodi, se lahko zgodi, da pri nekaterih spojih ali robovih pride do postopnega rjavenja. Sicer se zaradi tega funkcionalnost posode ne spremeni, a verjetno vas bo to spravilo v 'slabo voljo'. Lahko se sicer še vedno poslužujete pranja v pomivalnem stroju, a na nižji temperaturi. Najbolje pa je, da po uporabi počakate, da se posoda malo ohladi in jo operete z milom in tekočo vodo, ter odložite na brisačo, da se posuši. Pri zasušenih ostankih hrane ne drgniti z žičnatimi gobicami, ampak v posodo nalijte malo vroče vode in mila, ter malo počakajte, da se zasušeni ostanki sami 'odlepijo', potem pa posodo samo splaknete pod tekočo vodo. 

V primeru, da posoda v notranjosti potemni zaradi kuhanja kave ali čaja, ji lahko povrnete sijaj tako, da uporabite nežno kremno čistilo in mehko gobico. Temeljito zdrgnite in sperite pod vodo, ter obrišite do suhega.

Pri trdovratnejših madežih pripravite mešanico vode in sode bikarbone ter jo vlijte v posodo in pustite, da se namaka čez noč. Zjutraj odlijte mešanico, podrgnite z mehko gobico in dobro operite pod mlačno tekočo vodo. Obrišite do suhega.

Bodite pazljivi, da vam posoda ne pade na tla, saj če emajl poči in se odlušči, posoda ni več primerna za uporabo.

Želimo vam prijetno uporabo in čimveč uživanja v kuhanju!

.