Govedina in brokoli v voku

09. maj 2023 po

Vok, ki je glavni del azijske kuhinje, naj bi izviral iz Kitajske pred približno 2000 leti – zaradi česar je verjetno najstarejši kos opreme v vaši kuhinji. Ostal je priljubljen skozi stoletja zaradi svoje vzdržljivosti in učinkovitosti. Ob pravilni uporabi voka boste v nekaj minutah pripravili slasten in hranljiv obrok.

Govedina in brokoli sta jasen dokaz, da so lahke in zdrave jedi lahko tudi neverjetnega okusa. Mehka in sočna govedina ter hrustljavi cvetovi brokolija, obliti z gosto omako.

Sestavine za 4 osebe:

1/3 skodelice ostrigine omake 

2 žlički sezamovega olja

 1/3 skodelice šerija

 1 čajna žlička sojine omake

 1 čajna žlička granuliranega sladkorja

 1 čajna žlička koruznega škroba

800g - 1000g govejega steaka, narezanega na poljubno debele trakove 

3 žlice rastlinskega olja, po potrebi več

 1 tanka rezina korenine ingverja

 1 strok česna, olupljen in strt

 1 brokoli, narezan na cvetove

Navodila:

V skledi zmešajte ostrigino omako, sezamovo olje, šeri, sojino omako, sladkor in koruzni škrob. Mešajte dokler se sladkor in koruzni škrob ne popolnoma raztopita.

Trakove steaka položite v skledo in jih prelijte z mešanico prej pripravljene omake, ter dobro premešajte, da se omaka razporedi enakomero. Pustite, da se marinira vsaj 30 minut.

Rastlinsko olje vlijte v vok in prižgite srednjo stopnjo temperature/ognja. Dodajte ingver in česen ter premešajte. Nekaj časa pustite, da cvrčita v vročem olju in pokrijte s pokrovko približno za eno minuto, da jed malo podušite. Nato iz olja pazljivo odstranite česen in ingver. V vok dodajte cvetove brokolija in mešajte, dokler ne postanejo mehki in živo zelene barve. Ta postopek traja približno 5-7 minut. Brokoli vzemite ven iz voka in ga postavite na krožnik ali v stekleno skledo. 

Po potrebi dodajte več olja v vok preden dodate kose govejega steaka in omako. Mešajte s počasnimi gibi, približno 5 minut, dokler meso ne porjavi in se omaka spremeni v glazuro.

V vok dodamo pripravljen brokoli. Mešajte meso in brokoli, dokler se ne segrejeta.

Postrezite na krožnik kot samostojno jed, ali pa kot dodatek k rižu ali riževim rezancem. Po želji lahko pred serviranjem še dodatno pokapate s sojno omako.

Dober tek!