Pečena raca

30. oktober 2023 po
Mamamia

Fino meso race, se odlično ujema s tipičnimi aromami citrusov in aromami pomaranč. Kombinacija, ki že od nekdaj velja za prefinjeno in rezervirano za posebne priložnosti. Raca je pečena z aromami, ki smo jih dodali v pečici, in začinjena z okusno karamelizirano omako, ki ustvari zlato skorjico, ki se ji ni mogoče upreti.

Čas priprave: 30 minut

Čas pečenja: 3 ure

Sestavine za 6 oseb:

1 cela raca (očiščena)

1 žlička medu

1 žlička gorčice

2 jabolki

1 pomaranča

10 majhnih krompirjev

olivno olje

3 stroke česna

poper, sol, rožmarin, sladka paprika v prahu

Navodila za pripravo:

Kot prvo očistimo raco in jo operemo ter osušimo (znotraj in zunaj) s papirnatimi brisačkami. Potem jo povsod namažemo z olivnim oljem, ki mu dodamo sol, poper, papriko in rožmarin.

Pomarančo in jabolka narežemo na krhlje in jih skupaj s česnom damo v notranjost race. Račje krače zvežemo skupaj z vrvico, da med peko ohranijo lepo obliko.

Raco položimo v pekač in zdraven dodamo še preostanek pomaranč in jabolk. Pečemo pri 220°C in pustimo pokrito s pokrovom, da se račja maščoba začne topiti.

Po prvih 20 minutah temperaturo znižamo na 190°C in pečemo pokrito še 2 uri. 

Medtem v posodici zmešamo med z gorčico. Po 2 urah in 20 minutah raco prelijemo s polovico sveže pripravljene omake in nepokrito postavimo nazaj v pečico, da se med karamelizira in naredi lepo skorjico. Raco prav tako obrnemo na drugo stran in namažemo s preostalo omako, da se tudi na tej strani lepo zlato zapeče.

Medtem očistimo krompir in ga skuhamo do mehkega. Krompir damo v ponev in ga prelijemo z maščobo, ki je nastala pri pečenju race. Ponev postavimo v pečico, da se krompir do konca zapeče.

Dober tek!

Nasveti:

1. Če ste ljubitelji posebnih okusov, lahko raco premažete s sojino omako, javorjevim sirupom ali pa z balzamičnim kisom.

2. Skrivnost hrustljave kože je, da raco že 24 ur pred pečenjem rahlo posolite.

3. Ostanke pečene race lahko porabimo v solati ali pa si iz njih naredimo okusen sendvič.