Fino meso race, se odlično ujema s tipičnimi aromami citrusov in aromami pomaranč. Kombinacija, ki že od nekdaj velja za prefinjeno in rezervirano za posebne priložnosti. Raca je pečena z aromami, ki smo jih dodali v pečici, in začinjena z okusno karamelizirano omako, ki ustvari zlato skorjico, ki se ji ni mogoče upreti.
Čas priprave: 30 minut
Čas pečenja: 3 ure
Sestavine za 6 oseb:
1 cela raca (očiščena)
1 žlička medu
1 žlička gorčice
2 jabolki
1 pomaranča
10 majhnih krompirjev
olivno olje
3 stroke česna
poper, sol, rožmarin, sladka paprika v prahu
Navodila za pripravo:
Kot prvo očistimo raco in jo operemo ter osušimo (znotraj in zunaj) s papirnatimi brisačkami. Potem jo povsod namažemo z olivnim oljem, ki mu dodamo sol, poper, papriko in rožmarin.
Pomarančo in jabolka narežemo na krhlje in jih skupaj s česnom damo v notranjost race. Račje krače zvežemo skupaj z vrvico, da med peko ohranijo lepo obliko.
Raco položimo v pekač in zdraven dodamo še preostanek pomaranč in jabolk. Pečemo pri 220°C in pustimo pokrito s pokrovom, da se račja maščoba začne topiti.
Po prvih 20 minutah temperaturo znižamo na 190°C in pečemo pokrito še 2 uri.
Medtem v posodici zmešamo med z gorčico. Po 2 urah in 20 minutah raco prelijemo s polovico sveže pripravljene omake in nepokrito postavimo nazaj v pečico, da se med karamelizira in naredi lepo skorjico. Raco prav tako obrnemo na drugo stran in namažemo s preostalo omako, da se tudi na tej strani lepo zlato zapeče.
Medtem očistimo krompir in ga skuhamo do mehkega. Krompir damo v ponev in ga prelijemo z maščobo, ki je nastala pri pečenju race. Ponev postavimo v pečico, da se krompir do konca zapeče.
Dober tek!
Nasveti:
1. Če ste ljubitelji posebnih okusov, lahko raco premažete s sojino omako, javorjevim sirupom ali pa z balzamičnim kisom.
2. Skrivnost hrustljave kože je, da raco že 24 ur pred pečenjem rahlo posolite.
3. Ostanke pečene race lahko porabimo v solati ali pa si iz njih naredimo okusen sendvič.
Pečena raca