Štravbe ali flancati?

05. februar 2024 po
Mamamia

Sestavine:

250 g moke (tip 500, tip 400, poljubno lahko tudi kombinacija obeh)

4 rumenjaki

40 g zmehčanega masla

1 žlica sladkorja (lahko dodamo tudi vanilin sladkor)

1 ščepec soli

3 žlice kisle smetane

1/2 žlice limoninega soka

2 žlici belega vina ali žganja

olje ali mast za cvrtje

sladkor v prahu za posip

Navodila za pripravo:

Maslo narežemo na koščke in ga pustimo na sobni temperaturi, da se zmehča. Vzamemo večjo skledo in vanjo presejemo moko. V moko dodamo sladkor in sol ter na hitro premešamo. Nato dodamo rumenjake, kislo smetano, belo vino in limonin sok. Vse skupaj zgnetemo (lahko uporabimo kuhinjski robot), tako da dobimo gladko maso, ki jo nato pokrijemo s krpo ali živilsko folijo in pustimo, da počiva vsaj pol ure.

Testo razvaljamo na pomokani površini od 3 do 5 mm na debelo, nato ga z vijugastim kolescem razrežemo na pravokotnike, ter v sredini naredimo še dve dodatni zarezi (2 mm debeline). Če želimo lahko trakove med seboj prepletemo.

lonec vlijemo olje ali stopimo dobro količino masti (flancati morajo plavati po površini) in ko se dovolj segreje položimo flancate v mrežo, ki jo nato previdno spustimo v olje/mast. Če želimo, da flancati lepo narasejo, lahko večkrat potresemo z mrežo. Ko so zlate barve, dvignemo mrežo, flancate malo odcedimo in jih nato položimo na pladenj, ki smo ga predhodno obložili s papirnatimi brisačami, ki vpijejo odvečno olje. Ko se pohladijo, jih potresemo s sladkorjem, vsekakor pa ne smemo pretiravati, ker ko se sladkor raztopi, flancati postanejo vlažni. Zraven postrežemo čaj ali kavo.

Dober tek!